Βοηθά η οστεοπαθητική στον πόνο στον ώμο;
Ο πόνος στον ώμο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και η οστεοπαθητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή του.
Ο πόνος στον ώμο μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους όπως:
1. Τενοντίτιδα στο τενόντιο πέταλο του ώμο
Το τενόντιο πέταλο του ώμο αποτελείται από τέσσερις μυς: τον υπερακάνθιο, τον υποακάνθιο, τον ελάσσοντα στρογγυλό και τον υποπλάτιο. Καθώς ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση στο σώμα, η σταθερότητα του εξαρτάται κατά πολύ από αυτούς τους τέσσερις μυς που τον περιβάλουν. Για αυτό το λόγο το τενόντιο πέταλο είναι ευαίσθητο σε τραυματισμούς, αλλοιώσεις και ασβεστοποιήσεις ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης. Οι τενοντίτιδες σε αυτήν την περιοχή είναι συχνές σε ανθρώπους που παίζουν τένις, γκολφ και βόλεϊ, και σε ανθρώπους που δουλεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή σε λάθος στάση. Ο ασθενής συνήθως νιώθει πόνο στον ώμο όταν σηκώνει και χρησιμοποιεί το χέρι του και όταν ξαπλώνει πάνω του.
2. Κάκωση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Ο ώμος αποτελείται από τέσσερις αρθρώσεις: τη γληνοβραχιόνιο, την ακρωμιοκλειδική, την κλειδοστερινική και την θωρακοωμοπλατιαία άρθρωση (η τελευταία δεν είναι πραγματική άρθρωση). Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση, μεταξύ κλείδας και ωμοπλάτης, είναι η μία σημαντική άρθρωση καθώς ενώνει το άνω άκρο με το υπόλοιπο σώμα, και υπόκειται συχνά σε τραυματισμούς συνήθως ως αποτέλεσμα πτώσης πάνω σε τεντωμένο χέρι ή χρόνιας αλλοίωσης. Ο ασθενής με κάκωση στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση συνήθως νιώθει έντονο πόνο στην άκρη του ώμου και μάγκωμα στην κίνησή του.
3. Συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου ή αλλιώς παγωμένος ώμος
H συμφυτική θυλακίτιδα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ουλώδη ιστού και φλεγμονής στο θύλακα του ώμου η οποία οδηγεί σε έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης. Συνήθως προκύπτει χωρίς συγκεκριμένο αίτιο και προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες, τους διαβητικούς, τους καρδιοπαθείς και τους ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό. Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, και η δυσκαμψία δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
4. Αρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αλλοίωση του χόνδρου μεταξύ των οστών της άρθρωσης οδηγώντας σε τριβή και προκαλώντας πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως προσβάλει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και συχνότερα ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμό στο παρελθόν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα, δυσκαμψία και πόνο.
5. Αντανακλώμενος πόνος
Υπάρχει η περίπτωση ο πόνος στον ώμο να μην προκαλείται από πάθηση του ίδιου του ώμου αλλά να αντανακλάται από τον αυχένα ή από κάποιο όργανο. Για παράδειγμα η εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου αλλά και οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον ώμο. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι ανεξάρτητος από την κίνηση του ώμου και συνοδεύεται με πόνο στον αυχένα και στην κοιλιά αντίστοιχα.
Πώς μπορεί η οστεοπαθητική να βοηθήσει με τον πόνο στον ώμο;
Η οστεοπαθητική μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα των παραπάνω παθήσεων και να συμβάλει στη γρήγορη αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργίας του ώμου.
Με κέντρο πάντα τον ασθενή ο οστεοπαθητικός θα προσπαθήσει να καταλάβει το αίτιο του πόνου σας εξετάζοντας τον ώμο σας, ολόκληρο το άνω άκρο, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σας παραπέμψει για ακτινολογικές εξετάσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.
Η θεραπεία που θα σας προσφέρει θα είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία σας, φυσική σας κατάσταση και διάγνωση. Ένα εύρος οστεοπαθητικών τεχνικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία παθήσεων του ώμου με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και την επίλυση της αιτίας. Για παράδειγμα, αναλόγως της πάθησης, ο οστεοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές που περιορίζουν τη φλεγμονή, που μειώνουν την μυϊκή υπερτονία και που απελευθερώνουν τις αρθρώσεις του άνω άκρου και της σπονδυλικής στήλης.
Βασική αρχή της οστεοπαθητικής είναι να φέρει το σώμα στη βέλτιστη φυσική κατάσταση για αυτοϊαση, να εξασφαλίσει την επαρκή αγγειακή και νευρική παροχή στους ιστούς και πώς το λεμφικό σύστημα αποχετεύει αποτελεσματικά τα παθολογικά στοιχεία. Επομένως, ο οστεοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές με στόχο την επίτευξη της γενικής υγείας του ασθενή για την επούλωση μίας συγκεκριμένης πάθησης.
Επίσης βασικό στοιχείο της θεραπείας είναι ο ίδιος ο ασθενής, με τη βοήθεια του οστεοπαθητικού θα μπορέσετε να ενδυναμώσετε αδύναμες μυϊκές ομάδες, να καλυτερεύσετε τη στάση σας, τη διατροφή σας και τον ύπνο σας. Έτσι όχι μόνο θα επιλυθεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα ο πόνος στον ώμο, αλλά και θα νιώσετε και μία γενικότερη ευεξία.