Διαχείριση τραυματισμών: ένας σύντομος οδηγός

Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, όπως οι θλάσεις, τα διαστρέμματα, και τα κατάγματα, συμβαίνουν συχνά προκαλώντας πόνο και περιορισμό στην κίνησή και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε αυτούς τους τραυματισμούς ώστε να πετύχουμε ταχεία ανάρρωση και να αποφύγουμε περαιτέρω επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε μερικά απλά βήματα για τη διαχείριση των τραυματισμών. 

1. Δώστε προτεραιότητα στην ανάπαυση και στον ύπνο

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπλαση των ιστών. Στοχεύστε στο να κοιμάστε ένα 8ώρο. Αν όμως ο πόνος εμποδίζει έναν συνεχόμενο ξεκούραστο ύπνο, μην ανησυχείτε καθώς από μόνη της ακινησία στο κρεβάτι για ένα 8ωρο κινητοποιεί τους μηχανισμούς ανάπλασης των ιστών. 

2. Η κίνηση είναι φίλη σας

Ενώ η ανάπαυση είναι απαραίτητη, η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ακαμψία, συμφύσεις και περιορισμένη κυκλοφορία. Διαλέξτε ασκήσεις για όλο το σώμα που να μην επιβαρύνουν τον τραυματισμό, όπως απαλές διατάσεις και ελεγχόμενες κινήσεις, τις οποίες μπορείτε να τις κάνετε καθημερινά. Ιδανικά ένα δεκάλεπτο περπάτημα την ημέρα, και φυσικά παραπάνω αν είναι δυνατόν, ενισχύει την κυκλοφορία και συμβάλλει στην ανάρρωση.

3. Ζέστη και όχι κρύο

Σε αντίθεση με την διαδεδομένη πεποίθηση για την εφαρμογή πάγου στους οξείς τραυματισμούς, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν πώς η εφαρμογή πάγου μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος, η οποία είναι κρίσιμη για τη διαδικασία ανάρρωσης. Ενώ η ζέστη βελτιώνει το ιξώδες των ιστών, χαλαρώνει τους μυς, και προάγει λεμφική αποφόρτιση, βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών και προωθώντας την ανάρρωση.

4. Αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πώς τα αντιφλεγμονώδη παρεμβαίνουν στους φυσιολογικούς μηχανισμούς επίλυσης της φλεγμονής και μπορούν έτσι να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για τη λήψη φαρμάκων, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Ακούστε το σώμα σας

Ο κάθε τραυματισμός είναι μοναδικός και ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε θεραπεία. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Εάν ορισμένες κινήσεις ή δραστηριότητες επιδεινώνουν τον πόνο σταματήστε αμέσως και αναθεωρήστε την προσέγγισή σας. Συμβουλευτείτε την οστεοπαθητικό σας εάν ο πόνος, το οίδημα ή η περιορισμένη κινητικότητα διατηρούνται ή επιδεινώνονται με τον χρόνο.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση των μυοσκελετικών τραυματισμών απαιτεί μία ισορροπημένη προσέγγιση η οποία να περιλαμβάνει ανάπαυση, ελεγχόμενη κίνηση και εφαρμογή θερμότητας. Σε συνδυασμό με την οστεοπαθητική θεραπεία αυτές οι τεχνικές μπορούν να συμβάλλουν στην ταχεία και πετυχημένη ανάρρωση.